Dieta ma ogromny wpływ na stan i wygląd naszej czupryny. Intensywne nawilżanie, fundowanie jej mega drogich zabiegów, które mają ja upiększyć nie da większych efektów, jeśli nie dostarczymy im od wewnątrz niezbędnych składników. Dlatego warto wiedzieć, co jeść, aby włosy były piękne i zdrowe.
Nasze włosy lubią żelazo, witaminy z grupy B, kwas omega-3, cynk, wapń,witaminę C, krzem, magnez, białko... Potrzeba im również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( A,D,E ). Korzystnie na nasze włoski wpływa również prowitamina A (beta-karoten).
GDZIE TO WSZYSTKO ZNALEŹĆ?
Żelazo
Możemy znaleźć je w rodzynkach, brzoskwiniach, morelach, truskawkach, wiśniach, czereśniach, jabłkach, malinach oraz owocach cytrusowych. Żelazo zawierają też: szpinak, brokuły, marchew, pietruszka, sałata, buraki, fasolka szparagowa, groszek, pomidory, kapusta, ziemniaki, soczewica, kalafior, sardynka, śledź, makrela. W mięsach można spotkać je w wołowinie, wątróbce wieprzowej. Również w nasionach dyni i słonecznika, kaszy jaglanej, orzechach.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B znajdziemy w takich produktach jak: jaja, drożdże, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, mleko, migdały, fasola, owoce strączkowe, soja, jogurt, kefir, maślanka,drób, suszone brzoskwinie, makrela, kapusta, orzechy włoskie, groszek zielony, kalafior, marchew, ziemniaki, szpinak, kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, banany, awokado, pestki dyni, sardynki, ryż brązowy, szpinak, pomidory, buraki, słonecznik, pomarańcze.
Kwasy omega-3
Produkty bogate w kwasy omega-3 to: makrela, śledź, sardynka, halibut, łosoś, dorsz, tuńczyk, miecznik, pstrąg, flądra, sola, łupacz, krewetki, małże, ostrygi, tofu, olej lniany, rzepakowy i arachidowy, oliwa, orzechy włoskie, migdały.
Cynk
Cynk można znaleźć w: ostrygach, wołowinie, wątrobie cielęcej, ziarnach sezamu, kiełkach pszenicy, pestkach dyni, jajkach, chlebie razowym, nasionach warzyw strączkowych.
Wapń
Wapń znajdziemy w produktach takich jak: brokuły, kapusta,brukselka, warzywa strączkowe, szpinak, suszone figi, nasiona sezamu i słonecznika, migdały, orzechy, mleko sojowe, tofu, sery żółte i pleśniowe, mleko, kefir, jogurt, maślanka, twaróg, szprotki, sardynki.
Witamina C
Źródłem witaminy C są: owoce cytrusowe, czarna porzeczka, jabłka, truskawki, poziomki, pomidory, kapusta (w szczególności kiszona),ogórki kwaszone, papryka, ziemniaki, koperek, natka pietruszki, brukselka, szpinak, szczypiorek.
Krzem
Krzem znajdziemy w: daktylach, bananach, produktach zbożowych (otręby pszenne, płatki owsiane), mleku i jego przetworach, mleczku pszczelim, żelatynie, drobiu, burakach, marchwi, pietruszce, szczypiorku, czosnku, skórkach owoców, czystej źródlanej wodzie.W ziołach takich jak: pokrzywa, podbiał, skrzyp, rdest ptasi.
Magnez
Źródłami magnezu są: czekolada, gorzkie kakao, szpinak, fasola biała, ciecierzyca, groch, kiełki zbóż, płatki owsiane, otręby, sezam, migdały, pestki dyni i słonecznika, orzechy (nerkowca, włoskie, brazylijskie) , ser żółty, makrela, dorsz.
Białko
Białko występuje m.in w produktach takich jak: awokado, banany, pomarańcze, migdały, słonecznik, nasiona dyni, chleb razowy, brązowy ryż, ziemniaki, jaja, ser , mleko, kefir, jogurt, twaróg, soja, tofu, płatki owsiane, szparagi, brokuły, marchewka, groszek, szpinak, cielęcina, drób, boczek, sardynki, tuńczyk, krewetki, homar.
Witamina A
Źródła witaminy A to: brokuły, kapusta, pomidory, seler, szpinak, lucerna, buraki, marchew, dynia, natka pietruszki, rzeżucha, słodkie ziemniaki (bataty), morele, pomarańcze, oleje z wątroby ryb (halibut, dorsz, tuńczyk) , pieprz zielony i czerwony, wątróbka wołowa, cielęca, indycza i kurza, jaja, ser, masło.
Witamina D
Źródła witaminy D: mleko, twaróg, śmietana, masło roślinne, jaja, makrela, sardynki, łosoś, tuńczyk, ostrygi, krewetki, oleje rybne, wątroba cielęca i wieprzowa.
Witamina E
Źródła witaminy E: migdały, orzechy, kiełki pszenne, ziarna słonecznika, olej słonecznikowy, oliwa, awokado, szpinak, słodkie ziemniaki (bataty).
Prowitamina A (beta-karoten)
Źródła prowitaminy A: kapusta czerwona, szczaw, marchew, rzepa, szpinak, natka pietruszki, sałata, koperek, mniszek, cykoria, dynia, papryka, morele, brzoskwinie, jabłka, nektarynka, mango, melon, śliwki.
CZEGO UNIKAĆ?
-nadmiaru produktów zbożowych
-cukru (oczywiście każdy zdaje sobie sprawę z tego, że całkowite jego odstawienie jest niemal niemożliwe, ale trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić i ograniczać go do minimum)
-bardzo słodkich owoców (mają w sobie dużo węglowodanów, przez co włosy szybciej się przetłuszczają; może dojść również do powstania tłustego łupieżu, a nawet do zaburzeń pracy mieszków włosowych )
WARTO PAMIĘTAĆ!
-pij napar z pokrzywy lub skrzypu
-czarną herbatę zamień na zieloną
-ogranicz picie kawy (utrudnia wchłanianie niektórych witamin)
Świetny post, a przede wszystkim zdrowy, lubię to! :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńbardzo przydatny post :)
OdpowiedzUsuńbardzo przydatny u fajnie opisany post ;) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń+ zapraszam ;)